Лира Принт
Моята кухня
Начало  

Лечебни напитки, суровоядство


Лечебни напитки

400. Отвара от шипки

Шипки (люспи) 10 г, захар 20 г, вода 350 мл. Средна порция ­ 250 мл.

Химичен състав: В ­ 20,00, кал. ­ 80.

Водата се оставя да кипи 5 минути при отворен съд. Пускат се измитите шипкови люспи и се варят 20­30 минути, като съдът се покрива с капак. Сваля се от огъня, оставя се на прохладно място няколко часа. Прецежда се и се добавя захарта. Съдът, в който се приготвя отварата, трябва да бъде здрав, емайлиран или от неръждаема стомана. Въздушното пространство между течността и капака трябва да бъде минимално, за да се получи добра концентрация на витамин С. (В една чаша отвара от шипки, приготвена по този начин, се съдържа около 50 мг витамин С.) По същия начин може да се приготви отвара от сушени боровинки или от сушени дренки.

401. Чай от сушени ябълкови кори

Ябълкови кори 10 г, захар 20 г, вода 350 мл. Средна порция ­ 250 мл.

Химичен състав: Б ­ 0,14, М ­ 0,08, В ­ 25,54, кал. ­ 103.

Ябълковите кори се сваряват в определеното количество вода. Прецеждат се и се подслаждат със захарта.

402. Чай от мента или от лайка

Мента (листа) 3 г, вода 250 мл. Средна порция ­ 250 мл.

Ментовите листа се попарват с определеното количество кипяща вода. Престояват 5­10 минути. Прецеждат се. Чаят може да се подслади със захар или с пчелен мед.

403. Липов чай

Липов цвят 3 г, захар 20 г, вода 300 мл. Средна порция ­ 250 мл.

Химичен състав: В ­ 20,00, кал. ­ 80.

Приготвя се по рецепта № 402.

404. Черен чай

Черен чай 0,5 г, захар 20 г, вода 250 мл. Средна порция ­ 250 мл.

Химичен състав: В ­ 20,00, кал. ­ 80.

Приготвя се по рецепта № 402.

405. Чай от листа на ягоди, боровинки,
къпини или малини

Необходими продукти и начин на приготвяне ­ както рецепта № 402.

406. Чай от копър

Копър 5 г, вода 250 мл. Средна порция ­ 250 мл.

Приготвя се по рецепта № 402.

407. Отвара от трици

Трици 100 г, захар 30 г (или плодов сироп 30 мл), вода 1000 мл. Средна порция ­ 250 мл.

Химичен състав: Б ­ 6,12, М ­ 1,80, В ­ 36,08, кал. ­ 185.

Пшеничните трици се пускат във вряща вода и се варят един час. След като изстинат, се прецеждат 2 пъти през марля (първия път с притискане, а втория ­ без притискане). Прибавя се захарта или сиропът.

408. Отвара от трици и боровинки

Трици 100 г, боровинки 20 г, захар 30 г (или плодов сироп 30 мл), вода 1000 мл. Средна порция ­ 250 мл.

Химичен състав: Б ­ 6,82, М ­ 2,84, В ­ 42,18, кал. ­ 222.

Приготвя се по рецепта № 407, но с прибавка на боровинки, които се слагат заедно с триците.

409. Мляко с кафе

Прясно мляко 200 мл, кафе 5 г, вода 50 мл, захар 10 г. Средна порция ­ 250 мл.

Химичен състав: Б ­ 6,40, М ­ 7,20, В ­ 20,00, кал. ­ 170.

Кафето се залива с кипяща вода и се вари при захлупен съд 1­2 минути. Снема се от огъня, престоява 5­6 минути. Прецежда се през марля или цедка и се смесва със свареното и подсладено мляко.

410. Мляко с какао

Прясно мляко 250 мл, какао 5 г, захар 20 г. Средна порция ­ 250 мл.

Химичен състав: Б ­ 8,00, М ­ 9,00, В ­ 32,50, кал. ­ 243.

Захарта се смесва с какаото, разбърква се добре и се залива с малко горещо мляко до получаване на еднородна смес. Долива се останалото мляко при непрекъснато бъркане. Кипва.

411. Кафе или какао с вода

Кафе (какао) 10 г, захар 20 г, вода 250 мл. Средна порция ­ 250 мл.

Химичен състав: В ­ 20,00, кал. ­ 80.

Приготвя се по рецепта № 409.

412. Дрождева напитка

Мая 50 г, хляб 10 г, захар 20 г, лимон за подправка. Средна порция ­ 250 мл.

Химичен състав: Б ­ 8,10, М ­ 0,65, В ­ 22,65, кал. ­ 129.

Хлябът се препича от двете страни. Оставя се да кисне в 250 мл хладка вода 3­4 часа. Прецежда се. Маята се разтрошава и се прибавят прецедената вода и захарта, поставя се на слаб огън (на края на печката). Оставя се на огъня, докато маята започне да кипи, без да възвира течността. Прибавя се сок от лимон. Дрождевата напитка може да се подправи с 50 мл сок от различни плодове.

413. Квас

Мая 20 г, захар 20 г, вода 160 мл. Средна порция ­ 200 мл.

Химичен състав: Б ­ 3,24, М ­ 0,26, В ­ 21,06, кал. ­ 100.

Маята се размачква със захарта. Прибавя се водата и се налива в бутилка, която се запушва. Оставя се 1­2 часа да ферментира.

414. Вода с пчелен мед

Вода 200 мл, пчелен мед 30 г. Средна порция ­ 230 мл.

Химичен състав: Б ­ 0,10, В ­ 23,17, кал. ­ 185.

Към течния пчелен мед (ако медът е захаросан, се загрява на водна баня, за да стане течен) се прибавя при непрекъснато бъркане определеното количество вода.

415. Житна слизеста каша

Жито 100 г, захар 20 г, прясно мляко 150 мл, нишесте 3 г, орехови (или бадемови) ядки 10 г, вода 1000 мл, канела за подправка. Средна порция ­ 300 мл.

Химичен състав: Б ­ 7,15, М ­ 9,62, В ­ 47,32, кал. ­ 304.

Изчистеното жито се поставя в студена вода и ври на тих огън 3­4 часа. Прецежда се и се прекарва през гевгир. Към получената слизеста течност се прибавят врящото мляко и захарта. Нишестето се размива с малко студена вода или мляко и при непрекъснато бъркане се изсипва към сместа. Оставя се да ври 2­3 минути. Преди поднасянето се поръсва със смлените орехови или бадемови ядки и с канелата. Житна слизеста каша може да се приготви и без орехови ядки.

416. Житна слизеста каша без мляко
и без орехови ядки

Жито 100 г, захар 10 г, нишесте 1 г, вода 1000 мл. Средна порция ­ 300 мл.

Химичен състав: В ­ 26,80, кал. ­ 107.

Приготвя се по рецепта № 415, но без мляко и без орехови ядки.

417. Житна слизеста каша със сироп

Жито 100 г, сироп (от малини, ягоди, вишни) 30 мл, вода 1000 мл. Средна порция ­ 300 мл.

Химичен състав: В ­ 35,58, кал. ­ 142.

Приготвя се по рецепта № 415. Готовата каша се полива със сироп.

418. Мляко с плодов сок

Прясно мляко 150 мл, сок от плод (портокали) 50 мл, захар 20 г. Средна порция ­ 200 мл.

Химичен състав: Б ­ 4,90, М ­ 5,55, В ­ 32,00, кал. ­ 198.

Към свареното и охладено мляко се прибавят захарта и сокът от плод. Разбърква се добре. Вместо сок от портокали може да се сложи сок от череши, малини, ягоди или от френско грозде.

419. Мляко с доматен сок

Прясно мляко 100 мл, сок от домати 100 мл, жълтък 1 бр., сол 0,5 г. Средна порция ­ 220 мл.

Химичен състав: Б ­ 7,20, М ­ 9,90, В ­ 6,60, кал. ­ 144.

Към свареното и охладено мляко се прибавят доматеният сок, жълтъкът и малко сол. Всичко се разбърква добре.

420. Бадемово мляко

Бадемови ядки 100 г, вода 200 мл. Средна порция ­ 250 мл.

Химичен състав: Б ­ 15,00, М ­ 46,00, В ­ 11,00, кал. ­ 518.

Сладките бадемови ядки (всеки бадем се опитва дали не горчи) се слагат в студена вода на огъня да поврат. Изваждат се и се обелват. Чукат се в хаван до получаване на пюре. Прибавя се определеното количество студена вода, разбърква се добре и се прецежда през марля. Към бадемовото мляко може да се прибави 1 лъжица сметана и да се ароматизира с ванилия. Млякото може да се подслади с 3­4 г пчелен мед.

421. Орехово мляко

Орехови ядки 30 г, прясно мляко 200 мл, захар 20 г. Средна порция ­ 240 мл.

Химичен състав: Б ­ 13,41, М ­ 19,88, В ­ 34,21, кал. ­ 369.

Ореховите ядки се счукват добре в хаван. Кипват се с млякото, след което се прецеждат. Подслаждат се със захарта.

422. Млечен коктейл

Прясно мляко 150 мл, черен чай 0,5 г, захар 20 г, жълтък 1 бр., плод 50 г. Средна порция ­ 250 мл.

Химичен състав: Б ­ 8,19, М ­ 11,40, В ­ 32,03, кал. ­ 263.

Към свареното мляко се прибавят жълтъците, разбъркани със захарта, сварен силен чай (50 мл) и пасираният плод. Разбърква се добре.

423. Коктейл форте

Прясно мляко 200 мл, яйца 2 бр., масло 10 г, пчелен мед 20 г. Средна порция ­ 250 мл.

Химичен състав: Б ­ 18,51, М ­ 26,53, В ­ 25,09, кал. ­ 417.

Млякото се сварява. Отделно се разбъркват яйцата, маслото и пчелният мед. Към тази смес се прибавя врящото мляко.

424. Млечно шато

Прясно мляко 180 мл, сметана 20 г, захар 20 г, жълтъци 2 бр., ванилия за подправка. Средна порция ­ 250 мл.

Химичен състав: Б ­ 12,52, М ­ 27,48, В ­ 29,46, кал. ­ 415.

Жълтъците се разбиват със захарта. Към тях се добавя врящото мляко при непрекъснато бъркане. След като изстине, се слага сметаната и се ароматизира с ванилия.

425. Сок от ябълки

Ябълки 400 г, сок 160 мл.

Химичен състав: Б ­ 0,32, М ­ 0,49, В ­ 14,40, кал. ­ 64.

Ябълките се измиват и настъргват на ситно ренде. Веднага се смесват с малко сок от лимон, за да не почернеят. Изстискват се през марля ­ добитият сок е 40 %. При използване на сокоизстисквачка полученият сок е 60 %. Поднася се в стъклена или в порцеланова чаша непосредствено след приготвянето му. По същия начин може да се получи сок от круши или от дюли.

426. Сок от ягоди

Ягоди 300 г (63 % сок), сок 190 мл.

Химичен състав: Б ­ 0,57, М ­ 0,05, В ­ 11,02, кал. ­ 47.

Ягодите се измиват обилно, почистват се и се изстискват през марля. Сокът се поднася в стъклена или в порцеланова чаша непосредствено след приготвянето му.

По същия начин може да се приготви сок от малини, къпини или от френско грозде.

427. Сок от кайсии или от праскови

Кайсии (праскови) 400 г.

Кайсиите (или прасковите) се обелват, нарязват се на парчета и се изстискват през преса или марля. Сокът може да се смеси със сок от лимон или от ябълки.

428. Сок от боровинки с лимон

Боровинки 300 г, лимон 50 г.

Сок от пресни боровинки се получава чрез изстискване през марля или през преса. Прибавя се сокът от лимона. По същия начин може да се приготви сок от малини с лимон.

429. Сок от лимон

Лимони 150 г (35 % сок), сок 50 мл, вода 100 мл, захар 10 г.

Химичен състав: Б ­ 0,30, М ­ 0,21, В ­ 13,35, кал. ­ 56.

Приготвя се по рецепта № 430. Сокът се разрежда с вода и се добавя захарта. Може да се подслади и с пчелен мед.

430. Сок от портокали

Портокали 350 г (54 % сок), сок 190 мл.

Химичен състав: Б ­ 1,67, М ­ 0,13, В ­ 11,68, кал. ­ 55.

Портокалите се измиват, обелват се корите, изстискват се през марля. Могат да се разрежат на две половинки и да се изстискат през изстисквачка, като полученият сок се прецежда през марля.

431. Сок от диня

Диня 300 г (60 % сок), сок 180 мл.

Химичен състав: Б ­ 0,72, М ­ 0,19, В ­ 12,20, кал. ­ 53.

Динята се измива, разрязва се и се очиства от корите. Вътрешността се нарязва на по-малки парчета и се изстисква през марля или през сокоизстисквачка.

432. Сок от грозде

Грозде 200 г (75 % сок), сок 150 мл.

Химичен състав: Б ­ 0,22, М ­ 0,16, В ­ 22,50, кал. ­ 92.

Гроздето се измива обилно под течаща вода. Зърната се изстискват през марля или през сокоизстисквачка. При някои заболявания може да се разреди с вода (50 мл). По същия начин може да се получи сок от череши и от вишни.

433. Сок от домати

Домати 250 г (56 % сок), сок 140 мл.

Химичен състав: Б ­ 1,12, М ­ 0,42, В ­ 2,24, кал. ­ 17.

Доматите се измиват, настъргват се на ренде или се прекарват през месомелачка. Сокът се изстисква през марля. При използване на сокоизстисквачка се получава 70 % сок. За подправка може да се прибави 10 мл сок от магданоз.

434. Сок от моркови

Моркови 500 г (28 % сок), сок 140 мл.

Химичен състав: Б ­ 06,84, М ­ 0,15, В ­ 6,30, кал. ­ 30.

Морковите се измиват и леко се остъргва само повърхностният им слой. Останалото се работи по рецепта № 433. При използване на сокоизстисквачка се получава 37 % сок.

435. Сок от чушки

Чушки 300 г (47 % сок), сок 140 мл.

Химичен състав: Б ­ 1,26, М ­ 0,70, В ­ 7,28, кал. ­ 40.

Чушките се измиват, изчистват се от дръжките и от семето, нарязват се на парчета. Чукат се в хаван или се прекарват през месомелачка. Сокът се изстисква през марля. При използване на сокоизстисквачка се получава 49 % сок.

436. Сок от зеле

Зеле 350 г (42 % сок), сок 150 мл.

Химичен състав: Б ­ 1,53, М ­ 0,07, В ­ 6,76, кал. ­ 34.

Зелето се изчиства от горните листа и се измива. Нарязва се на тънки ивици или се настъргва на ситно ренде. По-нататък се работи по рецепта № 435.

437. Сок от цвекло

Цвекло 300 г (59 % сок), сок 150 мл.

Химичен състав: Б ­ 1,22, М ­ 0,06, В ­ 5,41, кал. ­ 28.

Приготвя се по рецепта № 438.

438. Сок от черна ряпа

Черна ряпа 550 г (26 % сок), сок 140 мл.

Химичен състав: Б ­ 1,77, М ­ 0,11, В ­ 8,40, кал. ­ 42.

Ряпата се измива добре и се обелва. По-нататък се работи по рецепта № 433. При използване на сокоизстисквачка се получава по-голямо количество сок.

За 100 мл сок от зеленчуци са необходими:

180 г домати, 360 г моркови, 210 г чушки, 240 г зеле, 385 г ряпа, 200 г цвекло, 200 г спанак, 200 г зелена салата.

439. Смесени сокове:

1. 50 мл сок от спанак, 50 мл сок от моркови, 1 кафеена лъжичка сок от лимон, 10 г сметана.

2. 50 мл сок от ряпа, 50 мл сок от цвекло, 1 кафеена лъжичка сок от лимон, 5 мл олио.

3. 25 мл сок от спанак, 50 мл сок от моркови, 25 мл доматен сок, 1 кафеена лъжичка сок от лимон, 10 г сметана.

4. 50 мл сок от моркови, 50 мл сок от целина, 1/2 кафеена лъжичка сок от лимон, 5 мл сок от лук.

5. 75 мл сок от моркови, 25 мл бадемово мляко, 50 мл сок от зеле, 10 мл сок от лук, 15 мл сок от целина, 1 кафеена лъжичка сок от лимон, 25 г сметана.

440. Смесени сокове:

1. 200 мл сок от домати, 50 мл сок от чушки, 10 мл сок от магданоз.

2. 150 мл сок от краставици, 5 мл сок от копър.

3. 100 мл сок от тиквички, 50 мл сок от киселец, 5 мл сок от копър.

4. 100 мл сок от салата, 50 мл сок от репички, 10 мл сок от лук.

5. 100 мл сок от алабаш, 50 мл сок от моркови.

6. 50 мл сок от киселец, 100 мл сок от моркови.

7. 100 мл сок от зелена салата, 100 мл сок от моркови.

8. 100 мл сок от домати, 150 мл сок от моркови.

9. 100 мл сок от краставици, 150 мл сок от домати, 10 мл сок от магданоз.

10. 100 мл сок от ряпа, 150 мл сок от моркови.

11. 100 мл сок от червено цвекло, 50 мл сок от домати, 10 мл сок от лимон.

12. 100 мл сок от зеле, 100 мл сок от спанак, 50 мл сок от лимон.

13. 150 мл сок от целина, 50 мл сок от лимон.

Суровоядство

441. Салата от маруля или от зелена салата

Маруля (зелена салата) 150 г, олио 5 мл, винен оцет (лимонов сок) за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 130 г.

Химичен състав: Б ­ 1,84, М ­ 5,36, В ­ 2,57, кал. ­ 66.

Марулята (зелената салата) се изчиства и се измива лист по лист. Поставя се в подсолена (на 1 литър вода 5 г сол) студена вода. Измива се отново. Непосредствено преди поднасянето се посолява и се полива с растително масло и оцет (лимонов сок). Вместо с растително масло салатата може да се полее с 10 г сметана.

442. Салата от пресен млад спанак

Спанак 300 г, олио 5 мл, лимонов сок за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 150 г.

Химичен състав: Б ­ 5,55, М ­ 5,75, В ­ 5,40, кал. ­ 95.

Спанакът се изчиства и се измива добре с няколко води. Нарязва се, посолява се. Наръсва се с лимонов сок или с винен оцет. Залива се с олио.

443. Салата от краставици

Краставици 150 г, олио 5 г, винен оцет или лимонов сок за подправка, копър 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 120 г.

Химичен състав: Б ­ 1,32, М ­ 5,00, В ­ 2,64, кал. ­ 61.

Измитите краставици се обелват и се нарязват на тънки филийки. Непосредствено преди поднасянето се посоляват и наръсват с оцет (лимонов сок) и с растително масло. Салатата може да се приготви и с настъргани краставици. Вместо с растителна мазнина може да се полее с 10 г сметана.

444. Салата от домати

Домати 150 г, олио 5 мл, сол 1 г, магданоз зелен 3 г. Средна порция ­ 120 г.

Химичен състав: Б ­ 0,96, М ­ 5,00, В ­ 3,87, кал. ­ 64.

Добре узрелите твърди домати се измиват със студена вода и се нарязват на филийки. Посоляват се и се заливат с растително масло (зехтин). Поръсват се с дребно нарязан магданоз. Салатата може да се приготви и от обелени домати. Вместо с растителна мазнина може да се залее с 10 г сметана.

445. Салата от печени чушки

Чушки 150 г, олио 5 мл, винен оцет или лимонов сок за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 120 г.

Химичен състав: Б ­ 1,10, М ­ 5,00, В ­ 4,40, кал. ­ 67.

Чушките се измиват, опичат и обелват. Изчистват се от семената и люспите и се посоляват. Преди поднасянето се заливат с оцет (лимонов сок), растително масло или с доматен сок, получен от 50 г пресни домати. Към салатата може да се прибави 10 г нарязан на филийки кромид лук.

446. Салата от чушки и домати

Чушки 75 г, домати 75 г, олио 5 мл, винен оцет или лимонов сок за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 120 г.

Химичен състав: Б ­ 1,03, М ­ 5,00, В ­ 4,13, кал. ­ 66.

Приготвя се по рецепти № 394 и 445. Вместо с растителна мазнина салата може да се залее с 10 г сметана.

447. Смесена салата

Чушки 50 г, домати 50 г, краставици 50 г, олио 5 мл, винен оцет (лимонов сок) за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 120 г.

Химичен състав: Б ­ 1,11, М ­ 5,00, В ­ 3,57, кал. ­ 64.

Приготвя се по рецепти № 444, 445 и 443.

448. Салата от зеле

Зеле 150 г, олио 5 мл, винен оцет или лимонов сок за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 120 г.

Химичен състав: Б ­ 1,44, М ­ 5,00, В ­ 6,12, кал. ­ 75.

Бялото или червено зеле се почиства от горните листа и се измива. Нарязва се на тънки ивици, претрива се със сол и се залива с винен оцет и с растително масло. Зелката може да се постави предварително в подсолена вода за 20­30 минути. В такъв случай червеите излизат на повърхността на водата.

449. Салата от кисело зеле

Кисело зеле 150 г, олио 5 мл, червен пипер за подправка. Средна порция ­ 150 г.

Химичен състав: Б ­ 1,20, М ­ 5,00, В ­ 2,68, кал. ­ 61.

Дребно нарязаното кисело зеле се нарежда в чиния и се поръсва с олио и с червен пипер.

450. Салата от зеле и моркови

Зеле 150 г, моркови 20 г, домати 20 г, олио 5 мл, листа от целина 5 г, винен оцет или лимонов сок за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 140 г.

Химичен състав: Б ­ 1,75, М ­ 5,00, В ­ 7,99, кал. ­ 84.

Към приготвеното бяло зеле (виж рецепта № 503) се прибавят почистените и настъргани на ситно ренде моркови, дребно нарязаните домати и листата от целина. Разбърква се добре, посолява се. Наръсва се с винен оцет и с растително масло.

451. Салата от ряпа и моркови

Ряпа 100 г, моркови 50 г, олио 5 мл, винен оцет или лимонов сок за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 120 г.

Химичен състав: Б ­ 1,42, М ­ 5,00, В ­ 8,53, кал. ­ 85.

Ряпата и морковите се изчистват, обелват се и се настъргват на ситно ренде. Преди поднасянето се посоляват и заливат с винен оцет (лимонов сок) и с растително масло. Салатата може вместо с оцет да се залее със сок от 50 г червени домати.

452. Салата от моркови

Моркови 150 г, олио 5 мл, винен оцет или лимонов сок за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 120 г.

Химичен състав: Б ­ 1,40, М ­ 5,00, В ­ 9,99, кал. ­ 91.

Приготвя се по рецепта № 451.

453. Салата от ряпа

Ряпа 150 г, олио 5 мл, винен оцет или лимонов сок за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 120 г.

Химичен състав: Б ­ 1,44, М ­ 5,00, В ­ 7,80, кал. ­ 82.

Приготвя се по рецепта № 451.

454. Салата от цвекло

Цвекло 150 г, олио 5 мл, винен оцет или лимонов сок за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 120 г.

Химичен състав: Б ­ 1,44, М ­ 5,00, В ­ 10,60, кал. ­ 93.

Цвеклото се измива от пръстта, поставя се в студена вода и се вари до омекване. Когато стане готово, водата трябва да е попила в него. Обелва се и се нарязва на тънки филийки. Посолява се, поръсва се с винен оцет (лимонов сок) и с растително масло.

455. Салата от картофи

Картофи 150 г, олио 10 мл, магданоз зелен 3 г, лук 10 г, винен оцет или лимонов сок за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 120 г.

Химичен състав: Б ­ 3,20, М ­ 10,00, В ­ 27,88, кал. ­ 214.

Картофите се измиват добре и се сваряват в подсолена вода (правилно е да се варят предишния ден, за да запазят формата си). Нарязват се на тънки филийки. Лукът също се нарязва на филийки и се стрива със солта. Поставя се в студена вода, след което се изцежда. Разбърква се с картофите, прибавя се дребно нарязаният магданоз. Салатата се залива с винен оцет (лимонов сок) и с растително масло.

456. Салата от целина с кисело мляко

Целина (глава), 150 г, олио 5 мл, кисело мляко 50 г, магданоз зелен 3 г, лимонов сок за подправка, сол 1 г. Средна порция ­ 150 г.

Химичен състав: Б ­ 3,22, М ­ 7,25, В ­ 11,21, кал. ­ 123.

Половината от целината се сварява и се нарязва на ленти. Останалата сурова целина се настъргва. Смесват се, прибавят се олиото, лимоновият сок, солта и се залива с киселото мляко.

457. Смесена салата с майонеза

Целина (глава), 100 г, ябълки 100 г, орехови ядки 10 г, майонеза 25 г (1 лъжица). Средна порция ­ 170 г.

Химичен състав: Б ­ 4,17, М ­ 25,42, В ­ 14,68, кал. ­ 304.

Очистените и обелени целина и ябълки се настъргват на ренде. Заливат се с майонезата, разредена с малко бульон или вода. Отгоре се поръсват с нарязаните орехови ядки.

458. Салата от карфиол и домати

Карфиол 100 г, домати 100 г, олио 5 мл, лимонов сок (оцет), магданоз зелен 3 г, сол 0,5 г. Средна порция ­ 150 г.

Химичен състав: Б ­ 2,25, М ­ 5,14, В ­ 5,40, кал. ­ 77.

Карфиолът се пуска във вряща подсолена вода и се вари до омекване. Нарязва се на парченца, прибавят се нарязаните домати, олиото, лимоновият сок (или оцет) и солта. Поръсва се със ситно нарязания магданоз.

459. Пълнени домати с карфиол

Домати 200 г, карфиол 100 г, майонеза 25 г (1 лъжица), магданоз зелен 3 г, сол 0,5 г. Средна порция ­ 180 г.

Химичен състав: Б ­ 3,57, М ­ 21,34, В ­ 8,15, кал. ­ 239

Доматите се издълбават и се пълнят с дребно нарязания карфиол, смесен с майонезата. Отгоре се поръсват със ситно нарязания магданоз.

460. Пълнени домати с извара

Домати 200 г, извара 50 г, масло 10 г, прясно мляко 10 мл, магданоз зелен 3 г, сол 1 г. Средна порция ­ 200 г.

Химичен състав: Б ­ 10,73, М ­ 8,40, В ­ 7,54, кал. ­ 148.

Доматите се издълбават с лъжичка. Маслото се разбива на пяна, прибавят се пасираната извара и прясното мляко, месестата част на издълбаните домати, нарязани на дребно, магданозът и солта. Добре се разбърква. С плънката се пълнят издълбаните домати. Със същата плънка могат да се пълнят и чушки (150 г).

461. Салата от алабаш и моркови

Алабаш 100 г, моркови 100 г, олио 5 мл, лимонов сок (оцет) за подправка, сол 0,5 г. Средна порция ­ 140 г.

Химичен състав: Б ­ 2,63, М ­ 5,30, В ­ 10,01, кал. ­ 98.

Очистеният алабаш и морковите се настъргват на дребното ренде. Посоляват се на вкус, добавят се лимоновият сок (оцет) и олиото.

462. Кьопоолу

Патладжани 150 г, домати 20 г, чушки 40 г, чеснов лук 2 г, олио 5 мл, винен оцет за подправка, магданоз зелен 3 г, сол 2 г. Средна порция ­ 130 г.

Химичен състав: Б ­ 1,72, М ­ 5,00, В ­ 7,47, кал. ­ 82.

Опечените и изчистени от кожицата патладжани и чушки се стриват в дървен хаван. Прибавят се обелените и нарязани на дребно домати, кълцан чеснов лук, солта и дребно нарязаният магданоз. Растителното масло се налива по малко при непрекъснато бъркане до побеляване както при майонеза. Подправя се с винен оцет. Кьопоолуто може да се приготви и без чеснов лук. Може да се поднесе с маслини.

463. Ягодова салата

Ягоди 60 г, малини 50 г, кайсии 40 г, череши 40 г, ранни круши 70 г, пудра захар 30 г. Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав: Б ­ 1,27, М ­ 0,51, В ­ 43,29, кал. ­ 183.

Плодовете се почистват (крушите и кайсиите се нарязват на парчета), поръсват се със захар. Може да се гарнира с каймак (сметана) или салатата да се полее със сос ванилия, сос какао, шоколаден сос (виж рецепти № 129, 127 и 128).

464. Ягоди с каймак

Ягоди 200 г, каймак 50 г, захар 20 г. Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав: Б ­ 1,41, М ­ 23,01, В ­ 31,35, кал. ­ 338.

Върху почистените и измити ягоди се намазва разбитият със захар каймак. Приготвяне на каймака: преди разбиването каймакът трябва да се изстуди, а по време на разбиването съдът да се постави в друг съд със студена вода, за да не се пресече.

465. Плодова салата I

Ябълки 75 г, малини 25 г, ягоди 50 г, захар 20 г, лимонов сок за подправка. Средна порция ­ 130 г.

Химичен състав: Б ­ 0,49, М ­ 0,12, В ­ 29,23, кал. ­ 120.

Приготвя се по рецепта № 463.

466. Плодова салата II

Круши 50 г, кайсии 50 г, ябълки 50 г, захар 20 г, лимонов сок за подправка. Средна порция ­ 130 г.

Химичен състав: Б ­ 0,57, М ­ 0,09, В ­ 32,03, кал. ­ 131.

Приготвя се по рецепта № 463.

467. Плодова салата III

Ябълки 50 г, грозде 50 г, круши 50 г, захар 20 г, лимонов сок за подправка. Средна порция ­ 130 г.

Химичен състав: Б ­ 0,56, М ­ 0,09, В ­ 34,84, кал. ­ 142.

Приготвя се по рецепта № 463.

468. Плодова салата IV

Дини 200 г, пчелен мед 30 г, сок от ябълки 100 мл, лимонов сок за подправка. Средна порция ­ 230 г.

Химичен състав: Б ­ 0,82, М ­ 0,39, В ­ 38,64, кал. ­ 161.

Приготвя се по рецепта № 463.

469. Плодова салата V

Портокали 100 г, ябълки 100 г, лимони 50 г, захар (пчелен мед) 30 г, сметана (каймак) 20 г. Средна порция ­ 240 г.

Химичен състав: Б ­ 1,26, М ­ 9,00, В ­ 43,71, кал. ­ 261.

Почистените плодове се нарязват на филийки и се нареждат ред портокали, ред ябълки, ред лимони. Посипват се със захар или с пчелен мед. Отгоре салатата се гарнира с разбит каймак или със сладка сметана. Вместо с каймак плодовата салата може да се полее със сос ванилия, сос какао, шоколаден сос (виж рецепти № 129, 127 и 128).

470. Плодова салата VI

Ябълки 50 г, круши 40 г, кайсии 30 г, сини сливи 40 г, праскови 30 г, лимонов сок 20 г, сметана (каймак) 20 г, пудра захар 30 г. Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав: Б ­ 1,26, М ­ 9,19, В ­ 48,63, кал. ­ 282.

Ябълките и крушите се почистват от корите и семената и се нарязват на тънки филийки. Кайсиите, прасковите и сините сливи, очистени от костилките, се нарязват на парчета. Плодовете се смесват и посипват с пудра захар и с лимонов сок. Гарнира се със сметана (каймак). Вместо със сметана плодовата салата може да се полее със сос ванилия, сос какао, шоколаден сос (виж рецепти № 129, 127 и 128).

471. Салата от пъпеши и дини

Диня 100 г, пъпеш 80 г, сини сливи 60 г, грозде 50 г, захар 30 г. Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав: Б ­ 0,95, М ­ 0,04, В ­ 46,96, кал. ­ 182.

Приготвя се по рецепта № 470.

472. Есенна плодова салата

Ябълки 60 г, грозде 30 г, сини сливи 40 г, круши 40 г, орехови ядки 20 г, пудра захар 30 г. Средна порция ­ 170 г.

Химичен състав: Б ­ 5,30, М ­ 8,53, В ­ 48,77, кал. ­ 293.

Плодовете се почистват от семената и костилките, обелват се. Ябълките и крушите се нарязват на парчета, размесват се с ореховите ядки и се поръсват с пудра захар. Могат да се залеят със сос ванилия, сос какао, шоколаден сос (виж рецепти № 129, 127 и 128).

473. Жито с пчелен мед

Жито 100 г, пчелен мед 50 г, вода 150­200 мл. Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав: Б ­ 12,17, М ­ 1,80, В ­ 107,32, кал. ­ 494.

Житото се изчиства, измива се и се залива с хладка вода. Оставя се да кисне 8­10 часа при стайна температура. Съвсем размекнато, се смесва с пчелния мед. Към житото могат да се прибавят ядки от орехи (фъстъци, бадеми), стъргани ябълки и канела за подправка.

474. Мюсли

Овесени ядки 10 г, ябълки 150 г, сок от 1/2 лимон, сметана (или кондензирано мляко) 25 г, пчелен мед 25 г, орехови ядки (или ядки от фъстъци, бадеми, лешници) 10 г. Средна порция ­ 240 г.

Химичен състав: Б ­ 4,42, М ­ 15,96, В ­ 40,49, кал. ­ 323.

Очистените овесени ядки киснат няколко часа в три супени лъжици вода. Прибавят се сметаната, пчелният мед, сокът от лимона и измитите ябълки, настъргани с корите. Сместа се разбърква добре и се посипва със смлени орехови ядки (ядки от фъстъци, бадеми или лешници). Вместо с ябълки мюсли може да се приготви с боровинки, ягоди, малини, череши, сливи, кайсии и др.